Bahan-Bahan Resepi Brownies Oreo:
1. Panaskan oven pada suhu 160°c. Sapukan butter dan alas loyang 7”x7” dengan baking paper, potong paper besar sikit jadi mudah untuk keluarkan brownies nanti.
2. Bahan A; Di dalam mangkuk yang sesuai campurkan coklat, butter dan gula. Microwave selama 30 saat dan whisk sebati. Microwave lagi 30 saat dan whisk hingga adunan coklat nampak licin. Boleh juga cairkan dengan kaedah double boil. Whisk sebati hingga adunan cair, ketepikan.
3. Bahan B; Di dalam mangkuk adunan, satukan telur dan esen vanila. Whisk dengan spatula sekadar telur dan vanila sebati sahaja. Kemudian campurkan bahan A dan whisk sebati. Tak perlu tunggu adunan A hingga sejuk.
4. Bahan C; Ayakkan tepung naik sendiri dan serbuk koko. Kemudian masukkan ke dalam adunan A & B sedikit demi sedikit. Guna kaedah kaup balik menggunakan spatula. Masukkan oreo yang telah dipatah-patahkan. Kaup balik hingga adunan elok sebati.
5. Tuang adunan ini ke dalam loyang. Hiaskan dengan oreo yang dipatah-patahkan. Bakar pada suhu 160c selama 20 minit. Guna lidi/cake tester dan cucuk bahagian tengah, jangan risau jika nampak lidi ada sedikit ketulan coklat sebab brownies akan elok kering selepas disejukkan. Potong selepas disejukkan.
Nota: Resipi ni adalah adunan asas brownies kedut. Jadi boleh pelbagaikan toppings dengan chocolate chips, Nutella dan kekacang (fillings kena sangai/bakar dulu). Untuk doublekan adunan guna loyang 10”x10” dan bakar selama 30 minit pada suhu 160c. Hepi menerai.
Resepi Oleh: Keroroyz Royz
- 200g dark compound chocolate (akak guna coins) – seeloknya yang berkualiti tinggi
- 100g gula perang/gula kastor
- 75g pure butter – suhu bilik
- 50g tepung naik sendiri
- 2 biji telur – suhu bilik
- 15g serbuk koko
- 1/2 tsp esen vanila
- 8 keping oreo patahkan menjadi 4
- 8-10 keping untuk hiasan – patah-patahkan
1. Panaskan oven pada suhu 160°c. Sapukan butter dan alas loyang 7”x7” dengan baking paper, potong paper besar sikit jadi mudah untuk keluarkan brownies nanti.
2. Bahan A; Di dalam mangkuk yang sesuai campurkan coklat, butter dan gula. Microwave selama 30 saat dan whisk sebati. Microwave lagi 30 saat dan whisk hingga adunan coklat nampak licin. Boleh juga cairkan dengan kaedah double boil. Whisk sebati hingga adunan cair, ketepikan.
3. Bahan B; Di dalam mangkuk adunan, satukan telur dan esen vanila. Whisk dengan spatula sekadar telur dan vanila sebati sahaja. Kemudian campurkan bahan A dan whisk sebati. Tak perlu tunggu adunan A hingga sejuk.
Resepi menarik :- Resepi Kek Batik Lembut
4. Bahan C; Ayakkan tepung naik sendiri dan serbuk koko. Kemudian masukkan ke dalam adunan A & B sedikit demi sedikit. Guna kaedah kaup balik menggunakan spatula. Masukkan oreo yang telah dipatah-patahkan. Kaup balik hingga adunan elok sebati.
5. Tuang adunan ini ke dalam loyang. Hiaskan dengan oreo yang dipatah-patahkan. Bakar pada suhu 160c selama 20 minit. Guna lidi/cake tester dan cucuk bahagian tengah, jangan risau jika nampak lidi ada sedikit ketulan coklat sebab brownies akan elok kering selepas disejukkan. Potong selepas disejukkan.
Nota: Resipi ni adalah adunan asas brownies kedut. Jadi boleh pelbagaikan toppings dengan chocolate chips, Nutella dan kekacang (fillings kena sangai/bakar dulu). Untuk doublekan adunan guna loyang 10”x10” dan bakar selama 30 minit pada suhu 160c. Hepi menerai.
Resepi Oleh: Keroroyz Royz
Post a Comment