Resepi Puding Gula Hangus |
Bahan-bahannya Resepi Puding Gula Hangus :
Untuk puding:
- 1 tin susu cair
- 4 biji telur ayam
- 1 sudu teh esen vanila
- 4 sudu besar gula
Untuk Karemel:
- 3/4 cawan gula pasir
- 1/2 cawan air panas
Resepi Menarik : Resepi Puding Karamel Tanpa Telur
(karemel)
1. Panaskan gula dalam kuali hingga cair dan agak kekuningan (jangan pucat sangat atau hangus sangat)
2. Masukkan air panas sedikit demi sedikit (hati-hati sebab campuran ni akan memercik sikit)
3. Kacau sekejap hingga menggelegak dan sebati
4. masukkan dalam loyang pengukus dan sejukkan (bila suam-suam buleh masukkan dalam freezer kejap supaya cepat keras)
(puding)
Panaskan air dalam pengukus
1. Masukkan susu, telur, gula dan asen vanila dalam blender dan putar sekejap je hingga sebati.
2. Tuangkan campuran puding ni perlahan-lahan kedalam loyang pengukus yang berisi karemel tadi
3. kukus selama 15 ke 20 minit
4. Keluarkan dari pengukus dan sejukkan (jika ada air atas puding tadi serap air guna tisu dapur yg kita guna untuk toskan minyak tu)
5. Terbalikkan Puding atas pingan dan boleh dihidang
3. kukus selama 15 ke 20 minit
4. Keluarkan dari pengukus dan sejukkan (jika ada air atas puding tadi serap air guna tisu dapur yg kita guna untuk toskan minyak tu)
5. Terbalikkan Puding atas pingan dan boleh dihidang
Terima kasih kongsi resepi.
ReplyDelete10 telur=1 tin susu
ReplyDelete4 telur=1/2 tin susu shj..resipi xbetul
saya buat ikut resipi di atas.. 4 telur dn satu tin susu, ok jer. dah buat hampir 10 kali. menjadi dan sedap sentiasa.
ReplyDeleteHari ni baru nak try buat.. Tq admin bagi resipi..
ReplyDeleteSaya buat ikut resepi sis terima kasih ya.. tapi I tapis supaya tak berbubble
ReplyDeleteSaya dah buat ikut resepi memang menjadi...tq admin bagi resepi
ReplyDeleteKena buh tepung jagung dlm 3, 4 sudu baru sedap..spy X lembik sgt
ReplyDelete