RESEPI HOT!

Wednesday, January 22, 2020

Resepi Ikan Keli Goreng Berlada

Resepi Ikan Keli Goreng Berlada
Resepi Ikan Keli Goreng Berlada

Bahan-bahan Resepi Ikan Keli Goreng Berlada
  • 5 ekor ikan keli sederhana besar - disiang dan dibersihkan
  • Sedikit air asam jawa.
  • Bahan perasa secukupnya
  • Minyak masak secukupnya untuk menggoreng dan menumis
  • Serbuk Kunyit secukupnya
  • Bahan ditumbuk/dikisar
  • 4 ulas bawang putih
  • 2 biji bawang besar
  • 5 biji cili merah
  • 5 biji cili padi (tambah jika nak pedas)

Cara-cara penyediaan :-
  1. Gaulkan ikan keli dengan garam dan serbuk kunyit. Biar seketika.
  2. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng ikan tersebut sehingga garing. Angkat dan toskan minyak.
  3. Dengan menggunakan minyak yang sama, panaskan minyak dan tumiskan bahan yang ditumbuk atau dikisar sehingga garing dan naik bau.
  4. Setelah itu, masukkan air jika terlalu kering bersama sedikit air asam jawa.
  5. Kemudian, masukkan bahan perasa. Kacau rata.
  6. Masukkan ikan keli yang telah digoreng tadi dan gaulkan bersama sambal tumis.
  7. Angkat dan siap untuk dihidang.

Share this:

Post a Comment

 
Back To Top
Copyright © 2014 Resepi Mudah. Designed by OddThemes