RESEPI HOT!

Wednesday, October 27, 2021

Resepi Spaghetti Salted Egg

Resepi Spaghetti Salted Egg
Resepi Spaghetti Salted Egg

Bahan-bahan Resepi Spaghetti Salted Egg:
  • 350 gm spaghetti/pasta | direbus
  • 300 gm dada ayam | dihiris kecil, salut tepung bestari & goreng
  • 60 gm salted egg ready mix rencah mudah | beli di Shopee
  • 3 tangkai cili Thai merah | dihiris
  • 2 ulas bawang putih | dicincang
  • 200 ml cooking cream/whipping cream/susu segar
  • 1/2 gelas stock ayam atau 1/2 gelas air rebusan pasta & 1 kiub ayam
  • Sayuran kegemaran – capsium, cendawan butang, lobak, brokoli dan lain-lain
  • 2 sdm minyak zaitun
  • 1 sdm butter
  • 1 sdm jus lemon | optional
  • 1 sdk thyme herbs/herba kegemaran
  • 1 sdk lada hitam
  • Hiasan – keju parmesan & parsley flakes
Cara penyediaan:
  1. Rebus spaghetti selama 12-15 minit sehingga lembut. Simpan air rebusan sebanyak 1/2-1 gelas.
  2. Panaskan minyak zaitun dan butter. Tumiskan bawang putih dan cili Thai sehingga wangi.
  3. Masukkan sayuran dan goreng selama 2-3 minit. Kemudian masukkan thyme herbs dan lada hitam. Kacau rata.
  4. Masukkan salted egg ready mix, jus lemon, sedikit air rebusan spaghetti dan kiub ayam. Kacau rata supaya sos tidak berketul. Masukkan pula cooking cream dan kacau sebati.
  5. Apabila sos mendidih, masukkan ayam yang siap digoreng. Tak perlu tambah garam.
  6. Kemudian masukkan spaghetti. Gaul rata. Tambah air rebusan Spaghetti jika perlu.
  7. Hidang panas-panas kerana kuah pasta akan menjadi pekat apabila sejuk. Taburkan parmesan dan parsley flakes. Jika suka pedas, taburkan cili flakes.
  8. Siap untuk dihidangkan.
Kredit: Keroroyz Royz

Share this:

Post a Comment

 
Back To Top
Copyright © 2014 Resepi Mudah. Designed by OddThemes