Bahan-bahan Resepi Spaghetti Salted Egg:
- 350 gm spaghetti/pasta | direbus
- 300 gm dada ayam | dihiris kecil, salut tepung bestari & goreng
- 60 gm salted egg ready mix rencah mudah | beli di Shopee
- 3 tangkai cili Thai merah | dihiris
- 2 ulas bawang putih | dicincang
- 200 ml cooking cream/whipping cream/susu segar
- 1/2 gelas stock ayam atau 1/2 gelas air rebusan pasta & 1 kiub ayam
- Sayuran kegemaran – capsium, cendawan butang, lobak, brokoli dan lain-lain
- 2 sdm minyak zaitun
- 1 sdm butter
- 1 sdm jus lemon | optional
- 1 sdk thyme herbs/herba kegemaran
- 1 sdk lada hitam
- Hiasan – keju parmesan & parsley flakes
- Rebus spaghetti selama 12-15 minit sehingga lembut. Simpan air rebusan sebanyak 1/2-1 gelas.
- Panaskan minyak zaitun dan butter. Tumiskan bawang putih dan cili Thai sehingga wangi.
- Masukkan sayuran dan goreng selama 2-3 minit. Kemudian masukkan thyme herbs dan lada hitam. Kacau rata.
- Masukkan salted egg ready mix, jus lemon, sedikit air rebusan spaghetti dan kiub ayam. Kacau rata supaya sos tidak berketul. Masukkan pula cooking cream dan kacau sebati.
- Apabila sos mendidih, masukkan ayam yang siap digoreng. Tak perlu tambah garam.
- Kemudian masukkan spaghetti. Gaul rata. Tambah air rebusan Spaghetti jika perlu.
- Hidang panas-panas kerana kuah pasta akan menjadi pekat apabila sejuk. Taburkan parmesan dan parsley flakes. Jika suka pedas, taburkan cili flakes.
- Siap untuk dihidangkan.
Post a Comment