Bahan – Bahan Resepi Nangka Masak Lemak Cili Api:
- 1 mangkuk nangka muda (direbus sehingga empuk)
- 150ml santan pekat
- 1 genggam ikan bilis
- 2 batang serai
- 1 helai daun kunyit
- 1 asam keping
- 1 sudu besar garam
- 1 sudu besar gula
- 1 cawan air
- 5 biji cili api
- 1 inci kunyit hidup
- 1/2 biji bawang besar
- 1 biji cili merah
- Mula – mula masukkan bawang besar, cili merah, kunyit hidup dan 1/2 cawan air kedalam blender. Kisar hingga hancur.
- Rebus nangka muda bersama air dan sedikit garam sehingga empuk. Bila dah empuk, toskan airnya. Ketepikan dulu.
- Sementara itu masukkan bahan2 kisar kedalam periuk. Kemudian, masukkan serai, santan cair dan biarkan mendidih.Selepas itu, barulah masukkan 1 cawan air.
- Pada masa yang sama masukkan nangka yang telah direbus tadi dan masukkan ikan bilis, cili api, serai, daun kunyit, asam keping, garam dan gula. Gaul rata.
- Masak hingga mendidih guna api sederhana. Rasakan, kalau dah cukup rasa tutupkan api dan bolehlah diangkat dan hidangkan.
Post a Comment