![]() |
Resepi Kek Batik Lembut |
Kek batik:
- 600g biskut marie
- 200g butter
- 1 cawan milo
- 1 cawan susu pekat
- 1/2 cawan serbuk koko
- 1/2 cawan air masak
- 2 biji telur
- Esen vanila
Topping atau Ganache:
- 100g milk compound
- 100 g dark compound
- 200 ml whipping cream
- 1 sdb butter
- 1 sdb golden syrup (optional)
- 1 sdk hazelnut oil
Double boil kesemua bahan topping atau masukkan kedalam microwave. Ketepikan. Biarkan sejuk sekejap.
Cara – cara memasak:
Masak butter sampai cair, masakkan kek batik guna api kecil sahaja.
Kemudian, terus masukkan susu pekat. Kacau rata.
Masukkan pula milo dan serbuk koko. Kacau cepat – cepat untuk elakkan berketul.
Kemudian, masukkan telur, kacau dulu bagi rata dan masukkan air. Kacau sebati biarkan kesemuanya sekata.
Akhir sekali, masukkan biskut. Kacau rata bagi semua biskut bersalut coklat. Boleh tutup api.
Terus masukkan semua ke dalam loyang saiz 10 inci (alaskan dengan plastik bagi biskut tidak melekat dan senang keluar). Tekan untuk padatkan.
Tuangkan chocolate ganache yang sudahpun cair dan simpan di chiller selama 4 jam atau lebih sebelum dipotong.
Keluarkan kek dan biarkan suhu bilik sekejap bagi lembut sebelum senang untuk dipotong.
Assalamualaikum, minta izin share dan guna gambar ye, terima kasih !
ReplyDelete