Resepi Asam Pedas Ayam |
Bahan A:
- Ayam
- Daun kesom
- Bunga kantan
- Garam, perasa, sedikit gula
- Tomato
- Bendi
- Air
- Air asam jawa
- Cili kering
- Halia
- 2 biji bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- Belacan
- 2 batang serai diketuk
- Panaskan minyak. Kemudian masukkan serai, tumis sehingga wangi.
- Bila dah wangi, masukkan bahan kisar. Tunggu sehingga betul-betul pecah minyak.
- Bila dah pecah minyak, masukkan ayam. Tunggu ayam masak sambil kacau. Jangan masukkan air lagi.
- Bila ayam dah masak, masukkan sedikit air dan semua bahan A kecuali bendi dan tomato.
- Perasakan dengan garam, perasa dan gula secukup rasa. Bila rasa masam pedas dah cukup, baru masukkan tomato dan bendi.
- Selamat mencuba!
Post a Comment