Resepi Ikan Kembung Masak Pedas Ala Thai |
Bahan Kisar:
- Cili merah
- Cili hijau
- Cili padi merah
- Cili padi hijau
- Serai 3 btg
- Bawang putih 6 ulas
Bahan Lain:
Sos ikan
Sos tiram
Sos cili
Sos tomato
Gula
Air secukupnya
Cara penyediaan:-
- Ikan kembung dicuci bersih dan di sapu dengan kunyit dan garam.
- Goreng ikan tersebut sehingga masak.
- Angkat dan ketepikan.
- Panaskan minyak, tumiskan bahan kisar tadi sampai pecah minyak.
- Kemudian masukkan sos-sos dan gula secukupnya. Gaul rata.
- Masukkan sedikit air untuk menghasilkan kuahnya. Agak-agak je.
- Biarkan mendidih seketika kemudian masukkan hirisan daun limau purut, bawang holland dan ikan goreng tadi.
- Gaul sehingga rata dan tutup api.
- Siap untuk dihidangkan.
Mudah sahaja kan nak buat Ikan Kembung Masak Pedas Ala Thai ini? Sekali buat pasti lepas ni nak buat lagi. Kalau tak berselera, masak je lauk macam ini. Confirm licin nasi seperiuk!
SELAMAT MENCUBA!
Kredit: Muza Muzawati Via MAHN
SELAMAT MENCUBA!
Kredit: Muza Muzawati Via MAHN
Post a Comment