RESEPI HOT!

Tuesday, August 17, 2021

Resepi Kek Coklat Cheese Larva

Bahan kisar:
  • 1 cawan susu cair biasa
  • 1 cawan susu pekat
  • 1 cawan serbuk koko
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan minyak masak minyak
  • 3 biji telur
  • Secubit garam
Bahan ayak:
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil bikabonat soda
  • 1 sudu kecil baking powder
Bahan ganache:
  • 500g beryls milk compound
  • 1 cawan whipping dairy
  • 1 sudu besar majerin
  • Masukkan di oven dan biarkan sampai cair atau double boil
Lapisan putih:
250g cream cheese
3 sudu besar susu pekat
1 cawan whipping cream

Cara – cara memasak:

Kek coklat:
  1. Kisar kesemua bahan kisar dalam masa kurang 5 minit.
  2. Panaskan kukusan hingga mendidih.
  3. Satukan kesemua bahan kisar bersama bahan ayak. Kacau rata.
  4. Rata tapis adunan untuk elak berketul.
  5. Masukkan adunan ke dalam loyang yang telah disapu majerin supaya tidak melekat.
  6. Bakar pada suhu 170C selama 45 minit.
Coklat ganache:
  1. Masukkan di oven dan biarkan sampai cair atau double boil
Lapisan putih:
  1. Campurkan kesemua bahan sehingga sebati dan gebu menggunakan mixer.
  2. Tabur cip coklat.
  3. Sejukkan selama 2 jam, sedia untuk dimakan!

Share this:

Post a Comment

 
Back To Top
Copyright © 2014 Resepi Mudah. Designed by OddThemes