Bahan Utama
- 1kg kuib daging kambing (beku)
- 7 ulas bawang merah
- 5 ulas bawang putih
- 2 inci halia
- 1 labu bawang besar (dihiris)
- 2-3 biji ubi kentang (potong empat)
- 2 biji tomato (potong empat)
- 2 tangkai cili hijau (dihiris)
- 2 tangkai cili merah (dihiris)
- 1 tangkai daun kari
- 1 keping kayu manis
- 1 bunga lawang
- 3 biji pelaga
- 3 sudu serbuk cili
- 1 sudu serbuk garam
- Air secukupnya
- Garam dan serbuk perasa secukupnya
- Minyak masak
- 3 pek kecil rempah kari daging (gaul dengan sedikit air untuk dijadikan pes)
- Perap kambing dengan garam dan sedikit pes kari, ketepikan.
- Panaskan minyak dalam kuali.
- Tumis kayu manis, bunga lawang,buah pelaga,bunga lawang
- Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar tadi dan tumis hingga bau wangi.
- Masukkan pula bawang besar, cili hijau, cili merah dan daun kari.
- Kacau seketika dan masukkan tomato.
- Kemudiannya, masukkan daging kambing yang telah diperap tadi.
- Kacau bersama ubi kentang.
- Tambahkan air, serbuk cili, garam dan serbuk perasa secukupnya.
- Kacau sebati,tutup periuk dan biarkan mendidih.
- Apabila kentang dah masak, boleh masukkan serbuk ketumbar dan garam. Gaul sebati dan biarkan seketika.
- Siap!
Post a Comment