RESEPI HOT!

Tuesday, August 17, 2021

Resepi Kari Kambing

Bahan Utama
  • 1kg kuib daging kambing (beku)
Bahan Kisar
  • 7 ulas bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 2 inci halia
Bahan-Bahan Lain:
  • 1 labu bawang besar (dihiris)
  • 2-3 biji ubi kentang (potong empat)
  • 2 biji tomato (potong empat)
  • 2 tangkai cili hijau (dihiris)
  • 2 tangkai cili merah (dihiris)
  • 1 tangkai daun kari
  • 1 keping kayu manis
  • 1 bunga lawang
  • 3 biji pelaga
  • 3 sudu serbuk cili
  • 1 sudu serbuk garam
  • Air secukupnya
  • Garam dan serbuk perasa secukupnya
  • Minyak masak
Bahan pes rempah
  • 3 pek kecil rempah kari daging (gaul dengan sedikit air untuk dijadikan pes)
Kaedah penyediaan
  1. Perap kambing dengan garam dan sedikit pes kari, ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali.
  3. Tumis kayu manis, bunga lawang,buah pelaga,bunga lawang
  4. Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar tadi dan tumis hingga bau wangi.
  5. Masukkan pula bawang besar, cili hijau, cili merah dan daun kari.
  6. Kacau seketika dan masukkan tomato.
  7. Kemudiannya, masukkan daging kambing yang telah diperap tadi.
  8. Kacau bersama ubi kentang.
  9. Tambahkan air, serbuk cili, garam dan serbuk perasa secukupnya.
  10. Kacau sebati,tutup periuk dan biarkan mendidih.
  11. Apabila kentang dah masak, boleh masukkan serbuk ketumbar dan garam. Gaul sebati dan biarkan seketika.
  12. Siap!

Share this:

Post a Comment

 
Back To Top
Copyright © 2014 Resepi Mudah. Designed by OddThemes