Bahan bahan Resepi Puding Roti Milo:
Boleh menggantikan Milo dengan koko atau nescafe, ambil suka.
- 10 gram agar agar serbuk
- 3 cawan air
- 1/2 cawan gula kaster
- 2 sudu besar mentega
- 1 sudu kecil esen vanila
- 1/4 cawan serbuk milo – bancuh dengan sedikit air panas
- 1/2 cawan air
- 2 biji telur
- 4 keping roti
- 3/4 cawan susu cair
- 1/2 cawan susu pekat
- Masak tepung untuk menyimpannya bersama air dan gula coklat untuk dididihkan.
- Kisar roti, telur, susu pekat, susu cair dan air. Kemudian tuangkan ke dalam periuk agar ia mendidih.
- Masukkan mentega dan kacau rata untuk mendidih semula. Letakkan api. Bahagi ke 2. satu stroke biarkan warna asal dan satu pesanan memasukkan milo yang dibancuh dengan 1 bilah air panas agar tidak benih.
- Ambil 1 sudu warna asli dan tuangkan di tengah kuali. Kemudian ambil 1 sendok millo dan tuangkannya ke atas warna lapisan asal. Buat seli sekejap supaya ia habis. Cepat dipukul sebelum dibekukan.
- Setelah siap, letakkan di dalam kes yang sejuk sebelum dipotong dan dihidangkan.
Boleh menggantikan Milo dengan koko atau nescafe, ambil suka.
Post a Comment