RESEPI HOT!

Wednesday, April 28, 2021

RESEPI TELUR BISTIK

RESEPI TELUR BISTIK
RESEPI TELUR BISTIK

Bahan-bahan RESEPI TELUR BISTIK:
  • 3 biji telur
  • Ayam/daging – potong dadu
  • 1/2 biji bawang merah besar – hiris
  • 1 biji bawang merah kecil – cincang halus
  • 2 biji bawang putih – cincang halus
  • 3 sudu besar sos tomato
  • 3 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar sos tiram
  • Sayur campuran (@ lobak merah dan kacang panjang – potong dadu)
  • Gula dan garam secukupnya
CARA-CARA MEMBUATNYA
  1. Pukul telur bersama bawang yang dihiris dan sedikit isi ayam (tinggalkan sedikit ayam untuk masak kuah).
  2. Tambahkan sedikit garam.
  3. Goreng telur sehingga garing. Angkat dan letak di dalam pinggan besar.
  4. Tumiskan bawang merah kecil dan bawang putih yang dicincang halus sehingga naik bau.
  5. Masukkan isi ayam. Gaul sebentar sehingga ayam separuh masak.
  6. Masukkan pula kesemua sos. Tambah sedikit air kalau nak lebih kuah.
  7. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
  8. Masukkan sayur campuran. Kacau sebentar. Sayur jangan terlalu layu.
  9. Setelah kuah masak, tuangkan kuah ke atas telur yang di goreng tadi.
  10. Siap dah.. Hidangkan semasa panas. Dah tak perlu lauk lain lagi dah.

Share this:

Post a Comment

 
Back To Top
Copyright © 2014 Resepi Mudah. Designed by OddThemes