Resepi Gulai Telur Itik Kelantan |
Bahan-bahan:
4 biji telur itik
1 pek santan
1-2 keping asam
Garam
Gula
Bahan Kisar:
4 ulas bawang merah
1 inci lengkuas
1/2 inci kunyit hidup
1 sudu besar ketumbar biji
3 tangkai cili padi
Cara-cara:
Masakkan santan bersama bahan kisar dengan api perlahan sambil terus dikacau sehingga mendidih. Masukkan asam keping, garam dan gula.
Perlahankan api dan pecahkan telur itik satu persatu ke dalam kuah. Kacau perlahan bahagian atas kuah sahaja tanpa menyentuh telur. Besarkan api sedikit dan sentiasa kacau perlahan sehingga telur masak.
Saya rebus telur berasingan. Kalau telur dimasak berasingan, masukkan ke dalam kuah yang telah mendidih. Lihat cara memasak telur berasingan di nota di bawah.
Bila kuah pekat, siap untuk dihidangkan.
Nota:
Telur itik boleh dimasak berasingan dengan api perlahan agar ia tidak pecah. Panaskan air hingga mendidih. Pecahkan telur satu persatu sampai habis. Masak selama 15 minit. Angkat dan tos. Kalau boleh jangan dikacau semasa ia belum benar-benar masak di dalam air. Ini kerana ia akan pecah dan strukturnya tidak menarik.
Post a Comment