Bahan-bahan Resepi Gulai Ikan Tongkol Stail Kelantan
- Ikan (direbus bersama garam dan asam keping)
 - 7 - 8 tangkai cili kering
 - 4 ulas bawang merah
 - 4 hiris lengkuas
 - 1 inci kunyit hidup
 - 1 sudu kecil rempah biji ketumbar
 - 1/2 keping asam keping
 - Garam dan gula
 - Santan secukupnya
 - Timun, kacang panjang atau cili hijau Kelantan (jika suka)
 
- Ikan direbus dengan air, asam keping dan garam seperti gambar di bawah. Kesemua bahan di atas di blend.
 - Masukkan ke dalam santan dan dimasak dengan api kecil hingga menggelegak. Perlu dikacau selalu.
 - Kemudian masukkan ikan rebus, asam keping, garam dan sedikit gula.
 - Masak hingga pecah minyak. Jika suka boleh dimasukkan timun yang dihiris, cili hijau Kelantan dan juga kacang panjang yang dipotong.
 
Kredit : Azie Kitchen

Post a Comment