RESEPI HOT!

Monday, December 28, 2020

Resepi Ikan Celup Tepung Berkerak

Resepi Ikan Celup Tepung Berkerak
Resepi Ikan Celup Tepung Berkerak

Bahan-bahan Resepi Ikan Celup Tepung Berkerak
  • Ikan kembung secukupnya
  • 1 peket tepung beras
  • 2 biji telur ayam
  • 3 sudu besar serbuk knyit
  • 3 sudu besar air kapur
  • Garam secukup rasa
  • Air ais secukupnya - agak2 tepung tak terlalu cair dan tak terlalu pekat
Cara penyediaan :
  1. Satukan tepung beras, serbuk kunyit dan garam, Gaulkan sebati.
  2. Kemudian, masukkan air ais mengikut kepekatan yang dikehendaki.
  3. Masukkan telur dan air kapur. Gaulkan lagi sebati.
  4. Panaskan minyak dalam kuali, pastikan menggunakan minyak yang banyak dengan api sederhana panas.
  5. Apabila minyak betul2 panas, baru masukkan ikan yang telah disalut dengan bancuhan tepung tadi.
  6. Angkat ikan apabila kelihatan garing dan toskan minyak.
  7. Sedia untuk dihidang bersama sos cili thai.

Kredit Resepi - ‎Ummi Hana via MAHN

Share this:

Post a Comment

 
Back To Top
Copyright © 2014 Resepi Mudah. Designed by OddThemes