Resepi Gulai Ikan Tongkol |
Bahan-bahan Yang Digunakan
2 ekor ikan tongkol saiz sedang, potong beberapa bahagian.
Bahan Kisar
5 biji bawang merah.
3 biji bawang putih.
1 inci halia.
2 inci lengkuas.
7 tangkai cili kering direbus.
Cara Memasak Gulai Ikan Tongkol
1. Rebus ikan tongkol dahulu dengan asam keping anggaran dalam 5 keping, gula melaka atau nisan dlm separuh serta garam. Rebus sampai air hampir kering.
2. Tumis bahan kisar tadi sampai garing.
3. Bancuh 1 pakej serbuk kari ikan babas beserta 4 sudu besar rempah gulai cap ros atau rempah gulai yang timbang. Masukan dalam bahan kisar tadi.
4. Tumis semua bahan sampai naik minyak.
5. Masukan santan kara 1 kotak.
6. Masukan 3 cawan air.
7. Biarkan mendidih dan masukan ikan yang direbus tadi.
8. Masukan separuh gula nisan atau gula melaka. Perasakan dengan garam. Biarkan diatas api.
9. Jika kurang air boleh tambah diulang sehinggalah pecah minyak.
10. Bila sudah pecah minyak boleh letak cili padi ikut pedas masing-masing.
Post a Comment