Resepi Udang Masak Lemak Cili Padi |
- 1/2 kg Udang saiz sederhana (dibuang kepala)
- 2 biji santan
- 15 ulas cili padi (dikisar)
- 2 ulas bawang putih (dikisar)
- 1 ulas bawang merah (dikisar)
- 2 batang serai (dititik)
- Serbuk kunyit
- Nenas (optional)
- 6 batang kacang panjang
- Asam keping
- Garam
Cara Memasak:
1. Campurkan santan, cili padi, bawang putih, bawang merah, serai & serbuk kunyit di dalam periuk. Kemudian baru dihidupkan api dan gaul perlahan supaya tak pecah minyak.
2. Selepas 5 minit, masukkan pula kacang panjang, asam keping dan garam. Kacau perlahan-lahan sehingga mengelegak.
3. Kemudian masukkan udang. Kacau perlahan sehingga udang masak.
Post a Comment