RESEPI HOT!

Tuesday, June 13, 2017

Resepi Udang Galah Masak Lemak Cili Api

Resepi Udang Galah Masak Lemak Cili Api
Resepi Udang Galah Masak Lemak Cili Api
Bahan-Bahan Resepi Udang Galah Masak Lemak Cili Api : 
  • 1 kg udang galah
  • 4 batang kacang panjang, patahkan sepanjang 3cm
  • 2 helai daun kunyit, carikkan
  • 2 batang serai, dititik atau ketuk
  • 1 mangkuk santan pekat dan 1 mangkuk santan cair (dari 1/2 biji kelapa)
  • 1-2 keping asam gelugor
  • garam dan gula secukup rasa
Bahan-bahan kisar halus: 
  • 8-10 biji cili padi
  • 2 ketul kunyit hidup, kikis kulitnya
  • 6-8 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih (optional)
Cara Penyediaan: 
  1. Bersihkan udang dan potong janggutnya. Ketepikan.
  2. Masukkan santan cair ke dalam periuk bersama bahan kisar halus, udang galah dan serai yang dititik tadi. Masak di atas api perlahan sehingga mendidih.
  3. Setelah mendidih masukkan pula santan pekat, daun kunyit, asam gelugor dan kacang panjang.
  4. Masukkan garam dan sedikit gula secukup rasa. Apabila kuah mendidih dan kacang panjang tadi masak lembut, terus tutup apinya.
Tips
  1. Kuah harus dimasak di atas api yang perlahan dan harus kerap dikacau supaya santan tidak pecah minyak dan berketul.
  2. Udang galah pula tidak boleh dimasak terlalu lama kerana nanti isi akan keras dan kurang sedap.
  3. Boleh juga digunakan santan kotak (1 kotak santan 200ml untuk resepi ini dan ditambah sedikit air)
Credit : IRESIPI

Share this:

 
Back To Top
Copyright © 2014 Resepi Mudah. Designed by OddThemes