Resepi Udang Galah Masak Lemak Cili Api |
Bahan-Bahan Resepi Udang Galah Masak Lemak Cili Api :
- 1 kg udang galah
- 4 batang kacang panjang, patahkan sepanjang 3cm
- 2 helai daun kunyit, carikkan
- 2 batang serai, dititik atau ketuk
- 1 mangkuk santan pekat dan 1 mangkuk santan cair (dari 1/2 biji kelapa)
- 1-2 keping asam gelugor
- garam dan gula secukup rasa
Bahan-bahan kisar halus:
- 8-10 biji cili padi
- 2 ketul kunyit hidup, kikis kulitnya
- 6-8 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih (optional)
Cara Penyediaan:
- Bersihkan udang dan potong janggutnya. Ketepikan.
- Masukkan santan cair ke dalam periuk bersama bahan kisar halus, udang galah dan serai yang dititik tadi. Masak di atas api perlahan sehingga mendidih.
- Setelah mendidih masukkan pula santan pekat, daun kunyit, asam gelugor dan kacang panjang.
- Masukkan garam dan sedikit gula secukup rasa. Apabila kuah mendidih dan kacang panjang tadi masak lembut, terus tutup apinya.
Tips
- Kuah harus dimasak di atas api yang perlahan dan harus kerap dikacau supaya santan tidak pecah minyak dan berketul.
- Udang galah pula tidak boleh dimasak terlalu lama kerana nanti isi akan keras dan kurang sedap.
- Boleh juga digunakan santan kotak (1 kotak santan 200ml untuk resepi ini dan ditambah sedikit air)
Post a Comment