RESEPI HOT!

Saturday, April 4, 2020

Resepi Kek Coklat Moist

Resepi Kek Coklat Moist
Resepi Kek Coklat Moist
Bahan – bahan Resepi Kek Coklat Moist:
  • 1 cawan susu cair / susu segar
  • 1 cawan minyak jagung / minyak masak
  • 1 cawan susu pekat manis
  • 1 cawan serbuk koko
  • 1 cawan gula halus
  • 4 biji telur gred A
  • 1 sudu kecil ovalette
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1/4 sudu kecil garam
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1 sudu kecil baking powder
Nota: Kesemua bahan kering diayak

Resepi coklat ganache:
  • 300 gram coklat compound (milk)
  • 150 gram susu cair
  • 2 sudu makan minyak jagung

Cara – cara memasak:
  1. Satukan susu, minyak jagung, susu pekat, serbuk koko dan gula halus kedalam periuk.
  2. Masakkan ke atas dapur dengan api yang perlahan hingga gula larut, biarkan suam.
  3. Putarkan telur dan ovalette sehingga kembang.
  4. Masukan adunan coklat yang dimasak tadi.
  5. Kacau rata, kemudian masukkan bahan kering yang telah diayak. Putar sehingga sebati.
  6. Masukkan kedalam loyang saiz 9″ yang telah dialas kertas minyak.
  7. Bakar pada suhu 170C selama lebih kurang 45 minit atau sehingga masak.
  8. Sejukkan, tuangkan ganache ke atas kek.

Siap!

Cara – cara menyediakan coklat ganache:
  1. Satukan coklat dan susu cair kedalam mangkuk.
  2. Dengan menggunakan kaedah double boiler, kacau sehingga coklat cair.
  3. Tuangkan sedikit minyak jagung. Kacau rata.

Share this:

Post a Comment

 
Back To Top
Copyright © 2014 Resepi Mudah. Designed by OddThemes