Resepi Kek Coklat Moist |
- 1 cawan susu cair / susu segar
- 1 cawan minyak jagung / minyak masak
- 1 cawan susu pekat manis
- 1 cawan serbuk koko
- 1 cawan gula halus
- 4 biji telur gred A
- 1 sudu kecil ovalette
- 2 cawan tepung gandum
- 1/4 sudu kecil garam
- 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
- 1 sudu kecil baking powder
Nota: Kesemua bahan kering diayak
Resepi coklat ganache:
- 300 gram coklat compound (milk)
- 150 gram susu cair
- 2 sudu makan minyak jagung
Cara – cara memasak:
- Satukan susu, minyak jagung, susu pekat, serbuk koko dan gula halus kedalam periuk.
- Masakkan ke atas dapur dengan api yang perlahan hingga gula larut, biarkan suam.
- Putarkan telur dan ovalette sehingga kembang.
- Masukan adunan coklat yang dimasak tadi.
- Kacau rata, kemudian masukkan bahan kering yang telah diayak. Putar sehingga sebati.
- Masukkan kedalam loyang saiz 9″ yang telah dialas kertas minyak.
- Bakar pada suhu 170C selama lebih kurang 45 minit atau sehingga masak.
- Sejukkan, tuangkan ganache ke atas kek.
Siap!
Cara – cara menyediakan coklat ganache:
- Satukan coklat dan susu cair kedalam mangkuk.
- Dengan menggunakan kaedah double boiler, kacau sehingga coklat cair.
- Tuangkan sedikit minyak jagung. Kacau rata.
Post a Comment