RESEPI MEE GORENG MAMAK |
- Mee kuning 1 bungkus
- Udang sederhana (buang kulit)
- Bawang Putih(hiris)
- Bawang Merah(hiris)
- Kicap cair & pekat
- Sos cili
- Sos tiram
- Cili Bo
- Tauhu(digoreng dahulu)
- Kentang(potong dadu & goreng)
- Taugeh
- Daun Kubis
- Tomato
- 3 biji telur(pecah & kacau)
- Fish cake(hiris)
- Cili(hiris)
- Serbuk perasa Knorr/Maggi
CARA MEMASAK MEE GORENG
Pertama kali, tumis bawang putih + bawang merah + cili boh sehingga naik minyak. Then tambah sos cili + sos tiram + kicap pekat dan biarkan masak sekejap. Kemudian masukkan udang + fish cake + tauhu + kentang + daun kubis. Tolak bahan ke tepi dan masukkan telur yg dikacau dan gaul sehingga telur masak sedikit dan kemudian masukkan mee, gaul sebati. Lastly masukkan tomato + taugeh + cili. Perasakan dengan serbuk perasa & kicap cair jika perlu. Hidang bersama perahan limau kasturi + bawang goreng:)
Kredit : resipi mak cik bawang
Post a Comment