Resepi Mee Bandung |
Bahan-Bahan Resepi Mee Bandung:
- 1 bungkus mee kuning
- 6 ekor udang basah
- 2 ekor sotong
- 50 gm udang kering – ditumbuk
- 1/4 cawan kacang tanah goreng – ditumbuk
- Sedikit sayur sawi – dihiris
- Sedikit kobis – dihiris halus
- Sedikit hirisan daging – direbus
- Air rebusan daging @ 1 kiub pati ayam
- 4 biji telur
- Gula dan garam secukup rasa
- Mee kuning – dicelur
- 1 sudu besar tepung jagung
Bahan Kisar –
- 1/2 biji bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 5 tangkai cili kering
Bahan Hiasan –
- Bawang goreng
- Hirisan cili merah
- Limau kasturi/limau nipis
Cara Memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga cili masak. Masukkan udang kering yang telah ditumbuk dan tumiskan hingga naik bau.
2. Kemudian masukkan air rebusan daging, kacang tanah, udang basah, hirisan daging dan juga sotong. Didihkan seketika, masukkan gula dan garam secukup rasa.
3. 5Kecilkan api. Pecahkan telur sebiji sebiji. Jangan kacau supaya telur tidak pecah. Biarkan telur masak atau separuh masak, ikut suka anda.
4. Akhir sekali masukkan sawi, kobis serta tepung jagung. Kacau rata hingga kuah masak.
5. Tuangkan kuah di atas mee. Hiaskan dengan bawang goreng, tauhu goreng, hirisan cili dan limau nipis/limau kasturi. Hidangkan.
Post a Comment