Resepi Kari Daging |
- 1 Kilo Daging
- 2 peket Rempah Kari Daging Babas
- Santan RM4.00
- 3 sudu Kerisik
- 2 Tangkai Daun Kari.
- Bawang Putih, Bawang Merah, sedikit Halia dimayang.
- Sedikit Bunga lawang dn Kulit Kayu Manis
- Kentang dn Karet jika suka.
Cara-cara:
1. Daging dibasuh bersih dan digaul dgn rempah kari daging dan kerisik.
2. Tumis bawang putih, bawang merah, halia, daun kari, kulit kayu manis dan bunga lawang.
3. Apabila kekuningan masukkan daging yg digaul dgn rempah kari dn kerisik tadi.
4. Tambah 2 cawan air.
5. Masak daging tu sehingga kering dan pecah minyk.
6. Apabila dah pecah minyak masukkan santan.
7. Kalau suka pekat tambah sedikit air je udah dlm santan.
8. Dah mendidih masukkan kentang.
9. Kentang dah empuk masukkn cili hijau/cili merah.
10. Ok..dah boleh tutup api.
Post a Comment