Bahan bahan :
- 1 ekor ayam dipotong kecil
- 1 kotak besar santan pekat
- 1 sudu besar gula merah
- 1 sudu besar jus limau kasturi
- 7 helai daun limau purut
- 2 biji tomato
- 1 batang serai di titik
- Garam dan gula
Bahan kisar
- 1 batang serai
- 10 biji cili padi hijau
- 3 biji lada hijau
- 1 sudu kecil belacan
- 1 inci lengkuas
- 2 cm halia
- 1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
- 1/2 sudu kecil serbuk jintan manis
- 1/2 sudu kecil serbuk lada putih
- 5 ulas bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 1 pokok daun ketumbar
- 2 helai daun limau purut
- 2 cm kunyit hidup
Cara cara:
- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga wangi
- Masukkan santan cair dan kacau seketika
- Masukkan ayam, serai dan kemudian masukkan santan
- Apabila kuah sudah menggelegak, masukkan garam,gula, tomato, daun limau purut, jus limau dan gula merah
- Masak selama 10 minit lagi dan kemudian bolehlah diangkat.
- Siap.
Post a Comment