Resepi Puding Karamel Tanpa Telur |
Bahan A – (gula hangus)
- 2 sdb gula pasir
Bahan B – (puding)
- 10 gram agar-agar
- 4 cawan air
- 1/2 cawan gula pasir
- 1/2 cawan susu pekat manis
- 1 tin susu cair
- 3 sdb tepung kastad
- 1 sdk esen vanila
Cara Membuat:
1. Mula-mula buat gula hangus seperti biasa. Taburkan gula ke dalam loyang, guna api kecil.
2. Masak hingga gula menjadi perang. Kemudian ketepikan.
3. Satukan semua bahan-bahan B. Kacau di atas api.
4. Adunan mesti dikacau selalu supaya tepung kastad tidak bergentel.
5. Apabila menggelegak dan adunan sedikit pekat, tutupkan api. Tapis dan tuangkan adunan ke dalam loyang yang berisi gula hangus tadi.
6. Sejukkan sebentar sebelum dimasukkan ke dalam peti sejuk hingga puding mengeras. Terbalikkan dan bolehlah dihidangkan.
Post a Comment