RESEPI HOT!

Wednesday, January 15, 2020

Resepi Puding Roti Karamel

Resepi Puding Roti Karamel
Resepi Puding Roti Karamel 


Bahan-bahan:
4 keping roti 
4 biji telur gred B
3-4 sudu besar gula
1 tin susu cair
3/4 tin susu pekat
3/4 cawan air suam
1 sudu kecil esen vanila.

Cara-cara:
  1. Masak gula sehingga bertukar warna perang.
  2. Masukkan sedikit air,kacau sebati dan tutup api. Seterusnya tuangkan ke dalam loyang dan ratakan.
  3. Carik-carikkan roti kemudian sekalikan bersama susu cair, susu pekat dan air suam, kisar sampai sebati.
  4. Sementara itu, pukul telur sehingga hancur dan tapis kemudian masukkan ke dalam adunan roti tersebut.
  5. Masukkan esen vanila, kisar lagi sampai sebati. Tapis adunan tadi dan masukkan ke dalam loyang yang siap ada gula karamel.
  6. Panaskan periuk pengukus terlebih dahulu. Kukus adunan selama 45 minit atau sehingga masak.
  7. Apabila sudah masak, tutup api. Angkat adunan dan sejukkan terlebih dahulu.
  8. Terbalikkan adunan ke dalam pinggan dan sejukkan dalam peti ais.

Share this:

Post a Comment

 
Back To Top
Copyright © 2014 Resepi Mudah. Designed by OddThemes