Resepi Puding Roti Karamel |
Bahan-bahan:
4 keping roti
4 biji telur gred B
3-4 sudu besar gula
1 tin susu cair
3/4 tin susu pekat
3/4 cawan air suam
1 sudu kecil esen vanila.
Cara-cara:
- Masak gula sehingga bertukar warna perang.
- Masukkan sedikit air,kacau sebati dan tutup api. Seterusnya tuangkan ke dalam loyang dan ratakan.
- Carik-carikkan roti kemudian sekalikan bersama susu cair, susu pekat dan air suam, kisar sampai sebati.
- Sementara itu, pukul telur sehingga hancur dan tapis kemudian masukkan ke dalam adunan roti tersebut.
- Masukkan esen vanila, kisar lagi sampai sebati. Tapis adunan tadi dan masukkan ke dalam loyang yang siap ada gula karamel.
- Panaskan periuk pengukus terlebih dahulu. Kukus adunan selama 45 minit atau sehingga masak.
- Apabila sudah masak, tutup api. Angkat adunan dan sejukkan terlebih dahulu.
- Terbalikkan adunan ke dalam pinggan dan sejukkan dalam peti ais.
Post a Comment