Resepi Ayam Percik Kelantan |
Bahan-bahan Resepi Ayam Percik Kelantan
- ½ ekor ayam ~ potong 2 bahagian (taknak potong pun boleh.. ikut suka)
- Sedikit kunyit serbuk
- Sedikit garam
Bahan Kuah
- 1 biji kelapa ambil 4 ~ 5 cawan santan ( boleh guna santan kotak cap ayam 200 ml + 2 cawan air)
- 5 ulas bawang merah
- 4 ulas bawang putih (kebiasaan orang kelantan tak pakai bawang putih untuk ayam percik/tapi admin suka bawang putih)
- garam secukup rasa
- 2 sudu kecil gula
- 3 batang serai
- 1 ½ inci halia
- 1 keping asam gelugur
CARA-CARANYA:
1. Ayam dibersihkan, dikelar dan lumur dengan garam dan kunyit.
2. Bakar ayam dlm oven dengan suhu 200C (api atas bawah) sehingga ayam masak. Dalam 15 minit balikkan ayam supaya garing rata.
2. Bila ayam sudah masak, lumur/ curahkan dengan kuah percik. Dibakar lagi sebentar dan dibalik-balikkan & curah pula kuah dibahagian satu lagi dan bakar lagi agar kuah meresap ke dalam isi ayam tadi.
3. Sedia utk dihidangkan. Hidangkan / curahkan sekali lagi ayam dengan kuah percik lebihan tadi.
Cara Menyediakan Kuah Percik
1. Kisar halus bawang merah, bawang putih, serai & halia.
2. Panaskan santan dan masukkan bahan blender, garam dan asam keping.
3. Kacau sentiasa sehingga naik minyak dan pekat. Masukkan sedikit gula dan masak sekejap lagi. Rasakan biar secukup rasa.
Assalamualaikum, terima kasih untuk resepi yang enak. Memang sedap.
ReplyDeleteSaya teringin nak share Resepi Nasi Ayam Madu Sedap dan Mudah.
Boleh try ni.....taste enak!
Source and citation :
http://resepinasiayammadusedap.blogspot.com/