RESEPI HOT!

Monday, February 28, 2022

Resepi Daging kari hijau thai

Resepi Daging kari hijau thai
Resepi Daging kari hijau thai

Ramuan Resepi Daging kari hijau thai
  • 400 g daging
  • Sebiji bawang besar
  • 4 ulas bawang putih
  • 10 batang cili padi
  • Sebatang serai
  • Seinci lengkuas
  • Sedikit belacan
  • Secekak daun selasih
  • Beberapa keping daun limau purut
  • 3 sudu makan sos ikan
  • Beberapa pokok daun ketumbar beserta akar
  • Sedikit gula
  • Sekotak santan
  • Garam jika perlu
  • Air secukupnya
Langkah penyediaan
  1. Kisarkan sehingga halus bawang merah, bawang putih, belacan, lengkuas, cili padi, serai, daun ketumbar serta akarnya dan separuh daun selasih.
  2. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan kisar sehingga naik bau dan pecah minyak.
  3. Kemudian, masukkan daging dan air secukupnya. Biarkan daging masak sehingga empuk. Jikalau air kurang, tambahkan lagi.
  4. Setelah daging empuk, masukkan santan dan sos ikan. Biarkan mereneh seketika.
  5. Akhir sekali, masukan baki daun selasih dan daun limau purut. Biarkan mendidih sekejap dan boleh tutup api. Hidangkan.

Share this:

Post a Comment

 
Back To Top
Copyright © 2014 Resepi Mudah. Designed by OddThemes