Bahan-bahan Resepi Masak Lemak Cendawan Kukur:
- 2 cawan kulat sisir / kulat kukur kering (dibersihkan dan direndam)
- 15 biji cili padi
- 4 ulas bawang merah
- 1 ulas bawang putih
- Sejemput ikan bilis (direndam sekejap)
- 2 batang serai (dititik)
- 900 ml santan sederhana pekat atau 200 ml santan kotak + 700 ml air
- Garam & serbuk perasa secukupnya
- Tumbuk kulat yang dibersihkan dan direndam menggunakan lesung batu dengan lembut (jangan sampai hancur).
- Tumbuk pula ramuan seperti cili padi, ikan bilis, bawang merah & bawang putih hingga lumat.
- Masukkan santan, bahan tumbuk, serai, kulat yang ditumbuk, garam dan serbuk perasa.
- Menggunakan api sederhana, masak, bahan tersebut sambil mengacaunya sentiasa.
- Jika boleh, masukkan sekeping asam gelugur.
- Matikan api setelah ianya sudah secukup rasa.
- Sedia untuk dihidang.
Post a Comment