RESEPI HOT!

Saturday, July 31, 2021

Resepi Masak Lemak Cendawan Kukur

Resepi Masak Lemak Cendawan Kukur
Resepi Masak Lemak Cendawan Kukur

Bahan-bahan Resepi Masak Lemak Cendawan Kukur:
  • 2 cawan kulat sisir / kulat kukur kering (dibersihkan dan direndam)
  • 15 biji cili padi
  • 4 ulas bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • Sejemput ikan bilis (direndam sekejap)
  • 2 batang serai (dititik)
  • 900 ml santan sederhana pekat atau 200 ml santan kotak + 700 ml air
  • Garam & serbuk perasa secukupnya
Cara-cara:
  1. Tumbuk kulat yang dibersihkan dan direndam menggunakan lesung batu dengan lembut (jangan sampai hancur).
  2. Tumbuk pula ramuan seperti cili padi, ikan bilis, bawang merah & bawang putih hingga lumat.
  3. Masukkan santan, bahan tumbuk, serai, kulat yang ditumbuk, garam dan serbuk perasa.
  4. Menggunakan api sederhana, masak, bahan tersebut sambil mengacaunya sentiasa.
  5. Jika boleh, masukkan sekeping asam gelugur.
  6. Matikan api setelah ianya sudah secukup rasa.
  7. Sedia untuk dihidang.

Share this:

Post a Comment

 
Back To Top
Copyright © 2014 Resepi Mudah. Designed by OddThemes