- 5 - 6 ekor udang bersaiz besar (samada udang galah atau udang kaki merah)
- 1 biji nenas Sarawak saiz kecil
- 3 batang serai, dititik
- 2 helai daun kunyit, disiat
- 800 ml santan cair
- 400 ml pati santan
- 1 keping asam gelugor
- Garam dan gula secukup rasa
- 2 biji cili merah
- 20 biji cili padi
- 5 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1/2 inci belacan
- 2 biji buah keras
- 2 keping hirisan nenas
- 1/2 inci kunyit hidup
Cara menyediakan Udang Masak Lemak Dengan Nenas
1. Udang dikerat muncungnya, buang kotoran di hujung kepala udang, kerat sedikit kaki2nya. Cuci bersih dan toskan.
2. Nenas dikupas, kemudian hiris kasar-kasar, ketepikan.
3. Masukkan udang, serai titik, asam gelugor dan bahan kisar halus, gaul rata dan masak hingga udang berubah warna.
4. Masukkan santan cair, kacau dan biar mendidih. Tambah nenas dan masak sekejap.
5. Tuang pati santan dan masukkan daun kunyit. Perasakan dengan garam secukupnya dan secubit gula. Kacau perlahan dan biar mendidih dengan api sederhana, kacau selalu. Rasa dan jika ok boleh matikan api.
6. Hidangkan bersama nasi hangat dan lauk-lauk lain
Post a Comment