Bahan-bahan Resepi Chili Crab Singapore:
Bahan cili kisar:
Bahan lain:
- 2 biji bawang merah
 - 3 ulas bawang putih
 - 1 inci halia
 
Bahan cili kisar:
- 15 tangkai cili kering
 - 5 tangkai cili api merah
 - Sedikit belacan
 
Bahan lain:
- 2sudu sos cili
 - ketam
 - 2 sudu sos tomato
 - 1 sudu sos seafood
 - 1 biji telur
 - lada hitam
 - lada sulah
 - tepung jagung
 
- Tumis bawang merah, bawang putih and halia yang telah dikisar.
 - Bila naik bau, masukkan cili kisar.
 - Tumis hingga cili masak dan masukkan sos.
 - Tambahkan lada hitam dan lada sulah.
 - Masukkan air mengikut kepekatan kuah yang diingini. Kemudian, masukkan ketam.
 - Tutup kuali dan besarkan api. Masak dlm 5-7 minit untuk memastikan ketam masak sepenuhnya.
 - Setelah ketam masak, masukkan telur yang dipukul.
 - Kacau supaya ia sebati. Pastikan angkah 7 & 8 dilakukan secara cepat.
 

Post a Comment