RESEPI HOT!

Saturday, July 31, 2021

Resepi Chili Crab Singapore

Resepi Chili Crab Singapore
Resepi Chili Crab Singapore

Bahan-bahan Resepi Chili Crab Singapore:
  • 2 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
(Kisar dan asingkan)

Bahan cili kisar:
  • 15 tangkai cili kering
  • 5 tangkai cili api merah
  • Sedikit belacan
(Kisar dan asingkan)

Bahan lain:
  • 2sudu sos cili
  • ketam
  • 2 sudu sos tomato
  • 1 sudu sos seafood
  • 1 biji telur
  • lada hitam
  • lada sulah
  • tepung jagung
Cara-cara:
  1. Tumis bawang merah, bawang putih and halia yang telah dikisar.
  2. Bila naik bau, masukkan cili kisar.
  3. Tumis hingga cili masak dan masukkan sos.
  4. Tambahkan lada hitam dan lada sulah.
  5. Masukkan air mengikut kepekatan kuah yang diingini. Kemudian, masukkan ketam.
  6. Tutup kuali dan besarkan api. Masak dlm 5-7 minit untuk memastikan ketam masak sepenuhnya.
  7. Setelah ketam masak, masukkan telur yang dipukul.
  8. Kacau supaya ia sebati. Pastikan angkah 7 & 8 dilakukan secara cepat.

Share this:

Post a Comment

 
Back To Top
Copyright © 2014 Resepi Mudah. Designed by OddThemes