Bahan-bahan Resepi Chili Crab Singapore:
Bahan cili kisar:
Bahan lain:
- 2 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
Bahan cili kisar:
- 15 tangkai cili kering
- 5 tangkai cili api merah
- Sedikit belacan
Bahan lain:
- 2sudu sos cili
- ketam
- 2 sudu sos tomato
- 1 sudu sos seafood
- 1 biji telur
- lada hitam
- lada sulah
- tepung jagung
- Tumis bawang merah, bawang putih and halia yang telah dikisar.
- Bila naik bau, masukkan cili kisar.
- Tumis hingga cili masak dan masukkan sos.
- Tambahkan lada hitam dan lada sulah.
- Masukkan air mengikut kepekatan kuah yang diingini. Kemudian, masukkan ketam.
- Tutup kuali dan besarkan api. Masak dlm 5-7 minit untuk memastikan ketam masak sepenuhnya.
- Setelah ketam masak, masukkan telur yang dipukul.
- Kacau supaya ia sebati. Pastikan angkah 7 & 8 dilakukan secara cepat.
Post a Comment