Bahan – bahan Resepi Kek Batik Chocolate Cheese:
Bahan lapisan bawah:
Lapisan bawah:
Bahan lapisan bawah:
- 2/3 cawan air
- 1 sk serbuk agar-agar
- 250g butter
- 250g susu pekat (lebih kurang 1/2 tin, ikut kemanisan masing2)
- 125g milo
- 3 sb serbuk koko
- 1/2 sk serbuk nescafe
- Biskut merie
- Biskut marie
- 200ml susu segar dipanaskan
- 250g cheese cream (suhu bilik)
- 10ml susu segar
- 1/2 cawan gula halus
Lapisan bawah:
- Alas loyang dengan plastik atau alumn foil.
- Masak air bersama agar-agar. Kacau sehingga larut dan mendidih.
- Masukkan butter, gunakan api paling kecil.
- Apabila sudah cair masukkan susu, milo sedikit demi sedikit gaul sehingga sebati.
- Masukkan serbuk koko dan gaul tanpa henti sehingga halus dan tidak berketul, kemudian padamkan api.
- Susun biskut marie di dalam loyang sehingga menutupi permukaan dasar dan ceduk adunan coklat kemudian ratakan.
- Susun lagi biskut marie dan lapiskan dengan adunan coklat.
- Ulangi langkah sehingga adunan habis. Lapisan biskut yang terakhir. Boleh simpan dalam peti.
- Satukan cheese dan gula halus, kemudian pukul sebati.
- Masukkan susu segar (10ml) sedikit demi sedikit, jangan sampai adunan terlalu cair.
- Pukul lagi sehingga kembang dan sebati, kemudian ketepikan.
- Panaskan 200ml susu segar.
- Keluarkan loyang berisi kek batik tadi. Percikkan sedikit susu suam-suam panas tadi keatas biskut lapisan atas.
- Sapukan adunan cheese menutupi lapisan biskut.
- Ambil sekeping-sekeping biskut dan celup ke dalam susu (suam-suam panas) dan terus susun dalam bekas. Celup 1 saat sahaja.
- Sapukan adunan cheese di atasnya dan ratakan.
- Boleh kisar lebihan biskut dan taburkan atas lapisan cheese atau ayakkan serbuk milo sahaja.
- Simpan semula di dalam peti. Selepas 1-2 jam sudah boleh dipotong.
Post a Comment