RESEPI HOT!

Friday, July 30, 2021

Resepi Ikan Keli Goreng Berempah

Resepi Ikan Keli Goreng Berempah
Resepi Ikan Keli Goreng Berempah

Bahan-bahan Resepi Ikan Keli Goreng Berempah:
  • 5 ekor ikan keli (dibasuh dengan cuka, limau nipis atau air asam jawa untuk hilangkan hanyir ikan. Toskan)
  • 2 sudu teh serbuk kunyit
  • 1 sudu teh membukit garam(boleh tambah jika kurang)
  • 2 cubit gula
  • 1 sudu teh serbuk cili *optional
  • 2 sudu besar tepung beras atau tepung jagung
Bahan kisar:
  • 1½ sudu besar jintan manis
  • 1½ sudu besar biji ketumbar
  • 2 batang serai (setiap batang dipotong tiga)
Cara-cara:
  1. Kisar sekejap sahaja bahan kisar.
  2. Lumurkan ikan keli dengan bahan kisar, serbuk kunyit, garam, gula dan serbuk cili. Gaul rata.
  3. Perapkan selama 1 jam supaya bahan kisar meresap elok.
  4. Panaskan minyak dan lumurkan ikan keli yang diperap dengan tepung beras. Gaul rata.
  5. Setelah minyak panas, goreng ikan sehingga garing.
  6. Sedia untuk dihidang.

Share this:

Post a Comment

 
Back To Top
Copyright © 2014 Resepi Mudah. Designed by OddThemes