Bahan-bahan Resepi Ikan Keli Goreng Berempah:
- 5 ekor ikan keli (dibasuh dengan cuka, limau nipis atau air asam jawa untuk hilangkan hanyir ikan. Toskan)
- 2 sudu teh serbuk kunyit
- 1 sudu teh membukit garam(boleh tambah jika kurang)
- 2 cubit gula
- 1 sudu teh serbuk cili *optional
- 2 sudu besar tepung beras atau tepung jagung
- 1½ sudu besar jintan manis
- 1½ sudu besar biji ketumbar
- 2 batang serai (setiap batang dipotong tiga)
- Kisar sekejap sahaja bahan kisar.
- Lumurkan ikan keli dengan bahan kisar, serbuk kunyit, garam, gula dan serbuk cili. Gaul rata.
- Perapkan selama 1 jam supaya bahan kisar meresap elok.
- Panaskan minyak dan lumurkan ikan keli yang diperap dengan tepung beras. Gaul rata.
- Setelah minyak panas, goreng ikan sehingga garing.
- Sedia untuk dihidang.
Post a Comment