Bahan-Bahan Resepi Ayam Golek JUICY
Bahan-bahan utama
Cara-Cara Penyedian
*Setiap 10 minit glis ayam dengan bahan perapan,bila ayam dah btukar warna,bolehlah stop glis ayam tu.
*Bila ayam sudah masak, jangan terus keluarkan dari oven. Biarkan ayam dalam oven selama 10 ke 15 minit.
*Fungsi air ialah untuk mengelakkan ayam daripada kering bila dbakar.
*Kentang pula hanya bahan sampingan, manakala bawang untuk hasil aroma.
Bahan-bahan utama
- 1 senduk minyak zaiton
- 1 senduk sos tiram
- 1 senduk sos chicken marinade
- *senduk bukan sudu teh atau sudu makan.
- 2 sudu makan lada hitam
- 5 sudu makan kicap abc
- 1 sudu makan basil
- 1 sudu makan oregano
- Seekor ayam (saiz besar)
- 3 sudu makan serbuk cili babas
- Garam,ajinamoto secukupnya
- 5 sudu makan madu
- 1 sudu mkn Butter
- Kentang
- 1 ulas Bwg besar belah dua
- 1 labu bwg putih, belah dua jgn buang kulit
Cara-Cara Penyedian
- Basuh ayam bersih. Kemudian lapkan dengan tisu makanan ya. Jangan lap dengan tisu muka nati tisu itu semua melekat pada ayam. Bila sudah betul-betul kering, perap ayam dengan bahan-bahan tadi selama 2 jam. Tidak payah masuk peti sejuk.
- Kemudian,panaskan oven dengan suhu paling panas(oven saya jenama cornell 43L)
- Kemudian turunkan suhu kepada 180°, api atas bawah,tempoh masa membakar dalam 1jam 40 minit bergantung pada oven masing-masing.
- Kalau tidak ada pencucuk macam oven saya, guna besi yang jarang-jarang itu letak di tengah-tengah.
- Selepas itu letakkan tray pada lapisan bawah,jangan lupa letak air ke dalam tray, supaya ayam tadi tidak kering, bila di makan lembut dan ‘juicy.
- Masukkan bawang, kentang dan air ke dalam tray.
*Setiap 10 minit glis ayam dengan bahan perapan,bila ayam dah btukar warna,bolehlah stop glis ayam tu.
*Bila ayam sudah masak, jangan terus keluarkan dari oven. Biarkan ayam dalam oven selama 10 ke 15 minit.
*Fungsi air ialah untuk mengelakkan ayam daripada kering bila dbakar.
*Kentang pula hanya bahan sampingan, manakala bawang untuk hasil aroma.
Post a Comment