RESEPI HOT!

Saturday, May 29, 2021

Resepi Sup Tulang Thai

Resepi Sup Tulang Thai
Resepi Sup Tulang Thai

Bahan – bahan Resepi Sup Tulang Thai:
  • 1kg tulang dan daging lembu (rebus)
  • 1 btg saderi (hiris)
  • 3 helai daun limau purut( buang urat tgh, sbb x nak kuah jdi pahit)
  • 1 labu bawang Holland (hiris)
  • 1 btg serai (ketuk)
  • 1 btg lobak (potong ikut suka)
  • 3 biji kentang (potong)
  • 2 biji tomato (belah 4)
  • Cili padi (ikut nak ltk berapa)
  • Bunga lawang, kayu manis dan buah pelaga

Bahan Tumbuk:
  • Bawang Putih
  • Bawang Merah
  • Halia
  • Lada hitam
  • Ketumbar
  • Jintan manis
  • Daun ketumbar
  • Lime juice
Cara – cara memasak:
  1. Rebus 1kg tulang dan daging sehingga empuk.
  2. Panaskan minyak, tumiskan bahan tumbuk dan masukkan 2sdb rempah sup, masak sehingga naik bau.
  3. Kemudian masukkan bahan tumis tadi kedalam air rebusan tulang,masukkan 3 sekawan, masukkan lobak, kentang, serai, daun saderi, cili api, bawang Holland.
  4. Biarkan mendidih sehingga kentang dan lobak empuk.
  5. Kemudian masukkan tomato, dan garam secukup rasa.
  6. Siap! Boleh tabur dgn daun ketumbar dan perahan lime juice.

Share this:

Post a Comment

 
Back To Top
Copyright © 2014 Resepi Mudah. Designed by OddThemes