Bahan – bahan Resepi Sup Tulang Thai:
Bahan Tumbuk:
- 1kg tulang dan daging lembu (rebus)
- 1 btg saderi (hiris)
- 3 helai daun limau purut( buang urat tgh, sbb x nak kuah jdi pahit)
- 1 labu bawang Holland (hiris)
- 1 btg serai (ketuk)
- 1 btg lobak (potong ikut suka)
- 3 biji kentang (potong)
- 2 biji tomato (belah 4)
- Cili padi (ikut nak ltk berapa)
- Bunga lawang, kayu manis dan buah pelaga
Bahan Tumbuk:
- Bawang Putih
- Bawang Merah
- Halia
- Lada hitam
- Ketumbar
- Jintan manis
- Daun ketumbar
- Lime juice
- Rebus 1kg tulang dan daging sehingga empuk.
- Panaskan minyak, tumiskan bahan tumbuk dan masukkan 2sdb rempah sup, masak sehingga naik bau.
- Kemudian masukkan bahan tumis tadi kedalam air rebusan tulang,masukkan 3 sekawan, masukkan lobak, kentang, serai, daun saderi, cili api, bawang Holland.
- Biarkan mendidih sehingga kentang dan lobak empuk.
- Kemudian masukkan tomato, dan garam secukup rasa.
- Siap! Boleh tabur dgn daun ketumbar dan perahan lime juice.
Post a Comment