RESEPI HOT!

Saturday, April 11, 2020

RESEPI SUP TULANG THAI

RESEPI SUP TULANG THAI
RESEPI SUP TULANG THAI

BAHAN - BAHAN RESEPI SUP TULANG THAI :
  • 1 kg tulang dan daging lembu(rebus)
  • 1 batang saderi (hiris)
  • 3 helai daun limau purut ( buang urat tengah, sebab tak nak kuah jadi pahit)
  • 1 labu bawang Holland (hiris)
  • 1 batang serai (ketuk)
  • 1 batang lobak (potong ikut suka)
  • 3 biji kentang (potong)
  • 2 biji tomato (belah 4)
  • Cili padi (ikut rasa ) 
  • Bunga lawang, kayu manis dan buah pelaga
BAHAN TUMBUK :
  • Bawang Putih/merah/halia/lada hitam/ketumbar/jintan manis
  • ** Daun ketumbar dan lime juice 
CARA - CARA MEMBUATNYA
1. Rebus 1 kg tulang dan daging sehingga empuk. 
2. Panaskan minyak, tumiskan bahan tumbuk dan masukkan 2 sudu besar rempah sup, , masak sehingga naik bau . 
3. Kemudian masukkan bahan tumis tadi kedalam air rebusan tulang,masukkan 3 sekawan, masukkan lobak, kentang, serai, daun saderi, cili api, bawang Holland. Biarkan mendidih sehingga kentang dan lobak empuk.
4. Kemudian masukkan tomato, dan garam scukup rasa . siap .
5. Boleh tabur dgn daun ketumbar dan perahan lime juice

Share this:

Post a Comment

 
Back To Top
Copyright © 2014 Resepi Mudah. Designed by OddThemes