Resepi Ketam Masak Sambal Bersama Telur Pecah |
- 2 kilo ketam(dicuci bersih)
- 10 ulas bawang putih (dicincang)
- 1 Biji bawang besar(potong dadu)
- 2 cm halia(dicincang)
- 7-9 sudu besar cili kisar
- 2 helai daun limau purut
- 1 batang serai dikatok
- 1 Biji tomato(dipotong dadu)
- 4 butir telur ayam
- SOS cili 2 sudu besar
- SOS tomato 2 sudu besar
- SOS ikan 1 sudu besar
- SOS tiram 2 besar
- 1 kiub ayam
- 1 sudu kecil serbuk belacan(jika suka)
- Daun bawang(jika suka)
- Garam 1 sudu kecil
- Gula 2 sudu besar (jika suka)
- Minyak masak secukupnya
- 1 cawan air
- Panaskan minyak dan masukkan serai, biarkan aromanya naik dahulu.
- Masukkan halia dan bawang putih. Masak sehingga sedikit keperangan, masukkan bawang dan masak seketika.
- Masukkan cili kisar, daun limau purut dan tumis sehingga pecah minyak.
- Apabila sudah pecah minyak, masukkan serbuk belacan, garam, gula, kiub ayam, tomato dan biarkan ianya masak seketika.
- Masukkan sos ikan, sos, tomato, sos cili, sos tiram dan gaul rata.
- Masukkan ketam dan 1 cawan air. Biarkan ketamnya masak dengan sempurna (api sederhana). Jika kuahnya kering jangan ditambah air lagi. Biarkan nanti air ketam akan keluar sendiri.
- Apabila sudah masak, pecahkan telur didalam kuali. Kemudian gaul rata sehingga telur masak.
- Tutup api dan siap untuk dihidangkan.
Kredit: Nurul Ateekah Via MAHN
Post a Comment