Resepi Nutella Pod
Posted by
hazanis
on
3:06 PM
in
Resepi Biskut
Resepi Biskut Raya
Resepi Nutella Pod
|
|
Resepi Nutella Pod |
Bahan-bahan Resepi Nutella Pod:
- 380 gram tepung gandum (2 ¾ cawan)
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- ½ sudu teh baking powder
- 50 gram serbuk Walnut/Hazelnut atau Almond
- 250 gram mentega (1 cawan)
- 220 gram gula kaster (1 ¼ cawan)
- 1 biji telur A
- 1 sudu teh esen vanilla
- 1 botol Nutella
- Acuan muffin kecil –di gris
Cara-cara penyediaan:
- Ayak tepung gandum bersama soda bikarbonat dan baking powder. Satukan dengan serbuk walnut.
- Pukul mentega dan gula hingga kembang dan gebu. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar sehingga rata.
- Masukkan tepung dan uli sehingga menjadi doh yang lembut. Rehatkan selama 15 minit.
- Bulatkan doh sebesar ibu jari (15gram), tekan ke dalam acuan.
- Bakar suhu 170’C selama 10-15 minit.
- Keluarkan dari oven, kemudian tekan menggunakan penekan kayu untuk membuat lubang di tengahnya. Buat ketika biskut masih panas, jangan tunggu sehingga biskut sejuk kerana ia akan retak dan susah ditekan.
- Bakar semula selama 5 minit jika mahukan kulit podnya lebih garing.
- Sejukkan dahulu sebelum di pipe Nutella di tengahnya. Hias mengikut citarasa anda.
Post a Comment