RESEPI HOT!

Saturday, May 1, 2021

Resepi Nutella Pod


Resepi Nutella Pod
Resepi Nutella Pod

Bahan-bahan Resepi Nutella Pod:
  • 380 gram tepung gandum (2 ¾ cawan)
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
  • ½ sudu teh baking powder
  • 50 gram serbuk Walnut/Hazelnut atau Almond
  • 250 gram mentega (1 cawan)
  • 220 gram gula kaster (1 ¼ cawan)
  • 1 biji telur A
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 1 botol Nutella
  • Acuan muffin kecil –di gris
Cara-cara penyediaan:
  1. Ayak tepung gandum bersama soda bikarbonat dan baking powder. Satukan dengan serbuk walnut.
  2. Pukul mentega dan gula hingga kembang dan gebu. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar sehingga rata.
  3. Masukkan tepung dan uli sehingga menjadi doh yang lembut. Rehatkan selama 15 minit.
  4. Bulatkan doh sebesar ibu jari (15gram), tekan ke dalam acuan.
  5. Bakar suhu 170’C selama 10-15 minit.
  6. Keluarkan dari oven, kemudian tekan menggunakan penekan kayu untuk membuat lubang di tengahnya. Buat ketika biskut masih panas, jangan tunggu sehingga biskut sejuk kerana ia akan retak dan susah ditekan.
  7. Bakar semula selama 5 minit jika mahukan kulit podnya lebih garing.
  8. Sejukkan dahulu sebelum di pipe Nutella di tengahnya. Hias mengikut citarasa anda.

Share this:

Post a Comment

 
Back To Top
Copyright © 2014 Resepi Mudah. Designed by OddThemes