RESEPI HOT!

Saturday, May 1, 2021

RESEPI KARI IKAN JENAHAK

RESEPI KARI IKAN JENAHAK
RESEPI KARI IKAN JENAHAK

BAHAN-BAHAN RESEPI KARI IKAN JENAHAK
-Ikan Jenahak
-Bawang putih 7 ulas
-Bawang kecil merah 6 biji
-Halia besar ibu jari
-Santan
-Satu sudu halba campur
-2 biji tomato, bendi dan cili hijau
-Daun kari
-Rempah kari ikan Babas dan serbuk cili
-Satu sudu asam jawa

CARA-CARA NAK MASAK KARI IKAN SEDAP!


1. Tumiskan bawang putih, bawang merah dan halia
2. Masukkan halba campur satu sudu makan
3.Kemudian, masukkan 2 biji tomato
4. Gaul dalam 2 minit kemudian masukkan daun kari
5. Bancuhkan rempah kari ikan Babas
6.Letak air sikit supaya tidak berketul. Kemudian tuang bancuhan rempah dalam tumisan.
7.Dah pecah minyak serbuk kari tadi, masukkan 1 sudu makan serbuk cili Babas.
8. Selepas itu, masukkan 3 cawan air.
9.Bila dah menggelegak, masukkan ikan jenahak yang dah dibasuh bersih.
10. Kemudian, masukkan asam jawa 1 sudu makan.
11. Dah gaul rata, masukkan bendi.
12.Masak selama 10 minit dan masukkan santan.
13.Masak sehingga bendi dan ikan masak, selepas itu masukkan cili besar hijau.
14. Akhir sekali, masukkan garam 1 sudu.
15. Dah siap! Memang terliur nampak tu.

*Sedapnya makan dengan nasi panas-panas!
Sumber: Ameera

Share this:

Post a Comment

 
Back To Top
Copyright © 2014 Resepi Mudah. Designed by OddThemes