Bahan-bahan Resepi Ikan Tenggiri Berlado:
- Ikan tenggiri (7-8 keping)
- Cili merah 11 batang*
- Bawang putih 3 ulas*
- Bawang besar ½ biji*
- Tomato 1 buah (belah 4)
- Serai 1 batang (dikatok)
- Daun limau purut 2 helai
- Serbuk belacan 1 sudu kecil
- Serbuk perasa 1 sudu kecil
- Garam (agak2)
- Gula (jika mahu)
- Kisar atau tumbuk bahan bertanda (*).
- Lumurkan garam dan kunyit pada ikan.
- Panaskan minyak dan goreng kan sehingga masak. Apabila sudah masak, angkat dan ketepikan.
- Guna minyak yang sama, masukkan bahan kisar tadi bersama serai dan daun limau purut. Tumis sehingga pecah minyak.
- Kemudian masukkan tomato, serbuk belacan dan bahan lain. Gaul sebati dan perasakan dengan secukup rasa mengikuti citarasa.
- Masukkan ikan yang telah digoreng tadi. Gaul semua bahan sehingga sebati dan biarkan seketika.
- Angkat dan taburkan daun ketumbar. Sedia untuk dihidang.
Post a Comment