Bahan-bahan Resepi Ayam Goreng Ala IKEA:
- 9 keping chicken wing @1 kilo kepak ayam
- 3 sudu besar SOS tiram
- 3 sudu besar light soy sauce
- 1 sudu kecil serbuk lada putih
- 1 sudu serbuk perasa knorr@maggi
- 1½ sudu besar gula pasir
- 2 sudu besar All purpose seosoning
- 1 sudu besar minyak bijan
- 5 sudu besar air putih
- 4 sudu besar topioca starch
- 3 sudu besar tepung gandum
- Minyak masak (untuk mengoreng)
- Cuci ayam bersama 1 sudu besar garam,cuci sehingga bersih dan toskan.
- Masukkan kesemua bahan kecuali minyak.
- Gaul sebati dan simpan di dalam plastik atau bekas tertutup.
- Perap paling kurang 8 jam dan sebaiknya semalaman. Simpan ditempat biasa (bukan tempat beku).
- Keluarkan ayam dari peti sejuk 30 minit sebelum mengoreng.
- Panaskan minyak, api yang sederhana pada suhu 150c atau celupkan lidi (kalau buih-buih dipermukaan lidi keluar di pertengahan minyak panas. bermakna suhu dah mencapai tahap 150c.
- Masukkan 3-4 keping kepak ayam dan goreng 3 minit disetiap bahagian. Tambah lagi 3 minit disetiap bahagian (total 6 minit mengoreng ayam).
- Angkat dan toskan ayam pada tisu. Biarkan ianya rehat 6 minit dan masukkan semula ayam di dalam kuali.
- Masak sehingga garing paling kurang 3-4 minit (tujuannya untuk mendapat texture yang rapuh@rangup diluar dan berjus didalam isi ayam) dan ayam masak dengan sempurna.
Post a Comment