RESEPI KEK BATIK COKLAT CADBURY |
Masa penyediaan (termasuk penyejukan) : 1 jam 35 minit
Masa memasak (ganache) : 10 minit
Bahan-bahan A (kek):
- 400gram biskut McVitie’s Digestive – patah-patahkan
- 250gram biskut OREO Cookies Original – buang krim & patah-patahkan
- 200gram mentega
- 1 ½ cawan serbuk koko
- ½ cawan susu pekat manis
- ½ cawan air panas
- 1 biji telur – gred A
- 1 sudu teh esen vanilla
- 200gram krim putar
- 2 bar (320gram) CADBURY DAIRY MILK CHOCOLATE (PLAIN)
- 1 sudu makan mentega
- 1 sudu teh esen vanilla
- 1 bar (160gram) CADBURY DAIRY MILK FRUIT & NUT – potong kasar
- Di dalam kuali, satukan susu pekat manis, serbuk koko dan mentega. Cairkan hingga semua bahan sebati.
- Masukkan air panas, telur dan esen vanilla. Kacau hingga bancuhan berkilat.
- Masukkan biskut McVitie’s Digestive dan OREO sedikit demi sedikit dan gaul rata.
- Tuang adunan ke dalam loyang yang telah di alas dengan parchment paper lalu mampatkan.
- Sejukkan dalam peti sejuk selama sejam.
- Sementara itu, untuk membuat ganache (topping); Panaskan krim putar dalam microwave selama 1 minit. Masukkan cincangan coklat CADBURY, mentega dan esen vanilla. Kacau hingga semua bahan sebati.
- Keluarkan kek dari peti sejuk, buang parchment paper. Tuang ganache tadi dan ratakan atas kek. Hias kek dengan CADBURY DAIRY MILK FRUIT & NUT yang di potong kasar.
Post a Comment