RESEPI HOT!

Saturday, May 1, 2021

RESEPI KEK BATIK COKLAT CADBURY

RESEPI KEK BATIK COKLAT CADBURY
RESEPI KEK BATIK COKLAT CADBURY

Hidangan : 4-6 orang
Masa penyediaan (termasuk penyejukan) : 1 jam 35 minit
Masa memasak (ganache) : 10 minit

Bahan-bahan A (kek):
  • 400gram biskut McVitie’s Digestive – patah-patahkan
  • 250gram biskut OREO Cookies Original – buang krim & patah-patahkan
  • 200gram mentega
  • 1 ½ cawan serbuk koko
  • ½ cawan susu pekat manis
  • ½ cawan air panas
  • 1 biji telur – gred A
  • 1 sudu teh esen vanilla
Bahan-bahan B (ganache):
  • 200gram krim putar
  • 2 bar (320gram) CADBURY DAIRY MILK CHOCOLATE (PLAIN)
  • 1 sudu makan mentega
  • 1 sudu teh esen vanilla
Bahan-bahan C (hiasan):
  • 1 bar (160gram) CADBURY DAIRY MILK FRUIT & NUT – potong kasar
Cara-cara:
  1. Di dalam kuali, satukan susu pekat manis, serbuk koko dan mentega. Cairkan hingga semua bahan sebati.
  2. Masukkan air panas, telur dan esen vanilla. Kacau hingga bancuhan berkilat.
  3. Masukkan biskut McVitie’s Digestive dan OREO sedikit demi sedikit dan gaul rata.
  4. Tuang adunan ke dalam loyang yang telah di alas dengan parchment paper lalu mampatkan.
  5. Sejukkan dalam peti sejuk selama sejam.
  6. Sementara itu, untuk membuat ganache (topping); Panaskan krim putar dalam microwave selama 1 minit. Masukkan cincangan coklat CADBURY, mentega dan esen vanilla. Kacau hingga semua bahan sebati.
  7. Keluarkan kek dari peti sejuk, buang parchment paper. Tuang ganache tadi dan ratakan atas kek. Hias kek dengan CADBURY DAIRY MILK FRUIT & NUT yang di potong kasar.


Share this:

Post a Comment

 
Back To Top
Copyright © 2014 Resepi Mudah. Designed by OddThemes