Resepi Ikan Percik Kelantan
Posted by
hazanis
on
3:17 PM
in
Resepi Berkuah
Resepi Ikan
Resepi Ikan Percik
Resepi Ikan Percik Kelantan
|
Bahan A: Perap Ayam/Ikan
- 8 ulas bawang putih
- 3 batang serai
- 1 inchi halia
- 1 tbsp cili kering kisar
- 2 inchi kunyit hidup
- Sedikit serbuk perasa/aji/pasti sedap
- 1tbsp garam
- 1/2 tbsp jintan manis
- Secubit belacan (optional)
- Sedikit air untuk blend
Bahan B: Bahan Kuah
- 8 biji bawang merah size 50sen
- 2 ulas bawang putih
- Sehiris halia
- 1 tbsp ketumbar biji (sangai)
- Secubit belacan
- 3 tbsp cili kering
- 900ml santan pekat
- 2 hiris asam limau/asam keping
Bahan C: Bahan Perasa
- 2 tbsp garam bukit
- 2 tbsp gula pasir
- 2 tbsp gula kabung thai
- 1 tsp serbuk perasa/aji/pasti sedap
Cara penyediaan:
- Kisar bahan A, lumur pada ikan dan perap selama satu jam
- Jika guna ayam, lumur pada ayam dan rebus sekejap ayam di atas dapur dengan sedikit santan sehingga separuh masak.
- Kisar bahan B dan masukkan dalam periuk.
- Masukkan santan pekat dan masukkan bahan perasa.
- Masak sampai mendidih dan pekat.
- Bakar ikan atau ayam sampai masak.
- Salut kuah percik pada ikan atau ayam dan bakar. Buat 4 kali salutan baru percik lagi bertambah sedap.
- Kuah percik ni dapat untuk 5 ekor ikan, 1 ekor setengah ayàm saiz 2kg.
Kredit: Suhasnida Ismail
Post a Comment