Bahan-Bahan Resepi Sotong Sumbat Masak Lemak Cili Api:
1. Basuh sotong, selawat dan toskan airnya.
2. 4 ekor ikan mambung direbus 5 minit dan ambil isinya sahaja. Tumbuk bersama bawang merah dan bawang putih.
3. Isi ikan yang telah ditumbuk tadi digaul bersama dengan sedikit garam.
4. Sumbat isi ikan ke dalam sotong dan cucuk dengan pencungkil gigi supaya isinya tak keluar.
5. Panaskan peiruk, masak sotong selama 10 minit dan tambahkan sedikit air. Masukkan gula dan garam secukup rasa, asam keping serta masukkan santan.
6. Kacau pada api yang perlahan. Akhir sekali, masukkan daun kunyit yang diracik halus. Masak seketika dan sedia untuk dihidangkan.
Resepi Oleh: Boy Es Zu’echa – MAHN
- 6 ekor sotong
- 4 ekor ikan mambung – direbus & ambil isinya
- 2 Ulas bawang putih
- 5 Ulas bawang merah
- 3 batang Serai
- 10 biji cili padi merah dan hijau
- 1 Inci kunyit hidup 1 inci
- 1 Keping Asam keping
- 4 Helai daun kunyit
- 1 mangkuk pati santan
- Garam
- Gula
1. Basuh sotong, selawat dan toskan airnya.
2. 4 ekor ikan mambung direbus 5 minit dan ambil isinya sahaja. Tumbuk bersama bawang merah dan bawang putih.
3. Isi ikan yang telah ditumbuk tadi digaul bersama dengan sedikit garam.
4. Sumbat isi ikan ke dalam sotong dan cucuk dengan pencungkil gigi supaya isinya tak keluar.
5. Panaskan peiruk, masak sotong selama 10 minit dan tambahkan sedikit air. Masukkan gula dan garam secukup rasa, asam keping serta masukkan santan.
6. Kacau pada api yang perlahan. Akhir sekali, masukkan daun kunyit yang diracik halus. Masak seketika dan sedia untuk dihidangkan.
Resepi Oleh: Boy Es Zu’echa – MAHN
Post a Comment