Bahan-bahan yang diperlukan Resepi Ibu Sambal Kicap Sedap:
Cara Buat:
1. Masukkan bahan tadi dalam bekas pengisar. Tambahkan kicap. Cikgu suka guna kicap Jalen lemak manis. Nak guna kicap cap apa pun boleh. Kuantiti kicap menutupi paras bahan tadi.
2. Cikgu tambahkan juga dua sudu kicap pekat dan kicap cair untuk warna yang cantik. Perasakan dengan sedikit gula mengikut citarasa . Tambahkan juga secubit garam jika perlu.
3. Kisar sehingga lumat. Selepas itu, tuang dalam mangkuk. Kacau sebati. Boleh tambah baik rasa jika perlu.
Cara simpan ibu sambal kicap supaya tahan lama:
1. Masukkan ke dalam bekas yang bertutup. Guna sudu kering setiap kali mengambilnya. Hidang dalam bekas berasingan.
2. Kalau simpan terlalu lama dalam peti, sambal kicap akan memekat. Jadi boleh tambah air masak. Kacau sebati. Perasakan lagi sekali jika tidak memadai.
Resepi Oleh: Afy AL Habibi
- 2 genggam cili padi hijau
- 8 ulas bawang putih
Cara Buat:
1. Masukkan bahan tadi dalam bekas pengisar. Tambahkan kicap. Cikgu suka guna kicap Jalen lemak manis. Nak guna kicap cap apa pun boleh. Kuantiti kicap menutupi paras bahan tadi.
2. Cikgu tambahkan juga dua sudu kicap pekat dan kicap cair untuk warna yang cantik. Perasakan dengan sedikit gula mengikut citarasa . Tambahkan juga secubit garam jika perlu.
3. Kisar sehingga lumat. Selepas itu, tuang dalam mangkuk. Kacau sebati. Boleh tambah baik rasa jika perlu.
Cara simpan ibu sambal kicap supaya tahan lama:
1. Masukkan ke dalam bekas yang bertutup. Guna sudu kering setiap kali mengambilnya. Hidang dalam bekas berasingan.
2. Kalau simpan terlalu lama dalam peti, sambal kicap akan memekat. Jadi boleh tambah air masak. Kacau sebati. Perasakan lagi sekali jika tidak memadai.
Resepi Oleh: Afy AL Habibi
Post a Comment