Resepi Sagu Gula Melaka Dengan Cincau |
- 3 cawan sagu
- 3 cawan air
- 200gm gula melaka (potong kecil dan timbang)
- 80gm gula pasir
- 2 sudu besar gula merah
- 1 liter air
- 2 helai daun pandan – disimpul
1. Bahan A; masak sagu dengan air separuh masak. Kemudian lalukan bawah air mengalir untuk buang kanji dan ketepikan.
2. Bahan B; didihkan 1 liter air hingga menggelegak masukkan sagu tadi bersama dengan bahan-bahan lain.
3. Masak hingga biji putih tidak kelihatan, angkat letak ke dalam loyang. Sejukkan sepenuhnya kemudian potong.
Cara Hidangan:
- Dimakan bersama susu cair dan dicampur sedikit susu pekat manis untuk sesuaikan rasa dan boleh dicampurkan juga bersama dengan cincau, agar-agar ikut selera.
- Dimakan dengan kelapa parut, sedap style makan sagu lejen.
- Boleh juga dimakan dengan sos kastard, 1 tin susu cair + 1 sudu besar tepung kastard + secubit garam + daun pandan, satukan bahan dan masak sebentar, siap.
Post a Comment