BAHAN - BAHAN RESEPI AYAM BLACK PEPPER CENDAWAN
1. Gaulkan ayam dengan garam,sos tiram dan goreng sampai separuh masak.Kemudian angkat dan ketepikan.
2.Tumiskan bawang putih dan halia sehingga naik bau dengan menggunakan minyak ayam tadi, kemudian masukkan serbuk lada hitam dan kacau sehingga sebati.
3.Kemudian masukkan ayam dan kacau seketika.
4.Selepas itu,masukkan pula cendawan, celeri, sayur, minyak bijan, sos tiram dan kicap manis kemudian kacau sehingga cendawan menjadi sedikit layu.
5.Tuang sedikit air,agak-agak je,kemudian masukkan sedikit pes tepung jagung supaya kuah menjadi pekat.
6.Akhir sekali,perasakan dengan gula dan garam secukupnya.
Sumber Resepi : Watie Muhtar
- Ayam separuh – dipotong
- 1/2 pack cendawan segar – potong
- 4 batang celeri – potong serong
- Sayur pilihan (sy letak kacang panjang)
- 1 inci halia – dihiris nipis
- 2 biji bawang besar – potong empat
- 5 ulas bawang putih – hiris nipis
- 1 sudu teh serbuk lada hitam
- 1 sudu kecil minyak bijan
- 2 sudu kecil kicap manis
- 2 sudu kecil sos tiram
- 4 sudu besar minyak masak
- Tepung jagung secukupnya
- garam dan gula secukup rasa
1. Gaulkan ayam dengan garam,sos tiram dan goreng sampai separuh masak.Kemudian angkat dan ketepikan.
2.Tumiskan bawang putih dan halia sehingga naik bau dengan menggunakan minyak ayam tadi, kemudian masukkan serbuk lada hitam dan kacau sehingga sebati.
3.Kemudian masukkan ayam dan kacau seketika.
4.Selepas itu,masukkan pula cendawan, celeri, sayur, minyak bijan, sos tiram dan kicap manis kemudian kacau sehingga cendawan menjadi sedikit layu.
5.Tuang sedikit air,agak-agak je,kemudian masukkan sedikit pes tepung jagung supaya kuah menjadi pekat.
6.Akhir sekali,perasakan dengan gula dan garam secukupnya.
Sumber Resepi : Watie Muhtar
Post a Comment