BAHAN - BAHAN RESEPI PUDING OREO MILO
1. Masak serbuk agar-agar dan air sehingga larut. Ikut sukatan air.
2. Kemudian, masukkan gula dan kacau hingga larut dengan api sederhana.
3. Masukkan susu cair dan kacau sebati hingga mendidih.
4. Bila dah sebatikan semua bahan-bahan tadi, pisahkan menjadi 2 bahagian (adunan milo dan adunan putih)
5. Bahagian pertama, kita campurkan dengan milo dan kacau perlahan hingga sebati, jangan ada yang berketul-ketul. Kemudian pisahkan dua bahagian milo, satu bahagian untuk lapisan bawah, satu lagi untuk lapisan atas sekali.
6. Tuangkan perlahan bahagian pertama milo, kemudian tunggu keras sikit.
7. Kemudian tuang perlahan adunan putih pula (yang tiada campuran milo).
8. Sekarang taburkan oreo ikut kretiviti, pastikan tenggelam kebawah dalam adunan putih. lagi banyak lagi bagus.
9. Bila adunan putih dah keras sedikit, tuang bahagian milo yang kedua.
10. Sejukkan kejap dengan suhu bilik, kemudia boleh masuk peti sejuk bahagian bawah,
11. Boleh dimakan setelah puding cukup keras atau lebih kurang dalam setengah jam.
Kredit resepi : Rahimah Ahmad Akhirudin
- 10 gram serbuk agar - agar
- 1 tin susu cair (400ml)
- Satu bungkus oreo *Biskut oreo tadi korang ( patah 2 atau 4 )
- 750ml air
- 150g gula
- 3/4 cawan milo
1. Masak serbuk agar-agar dan air sehingga larut. Ikut sukatan air.
2. Kemudian, masukkan gula dan kacau hingga larut dengan api sederhana.
3. Masukkan susu cair dan kacau sebati hingga mendidih.
4. Bila dah sebatikan semua bahan-bahan tadi, pisahkan menjadi 2 bahagian (adunan milo dan adunan putih)
5. Bahagian pertama, kita campurkan dengan milo dan kacau perlahan hingga sebati, jangan ada yang berketul-ketul. Kemudian pisahkan dua bahagian milo, satu bahagian untuk lapisan bawah, satu lagi untuk lapisan atas sekali.
6. Tuangkan perlahan bahagian pertama milo, kemudian tunggu keras sikit.
7. Kemudian tuang perlahan adunan putih pula (yang tiada campuran milo).
8. Sekarang taburkan oreo ikut kretiviti, pastikan tenggelam kebawah dalam adunan putih. lagi banyak lagi bagus.
9. Bila adunan putih dah keras sedikit, tuang bahagian milo yang kedua.
10. Sejukkan kejap dengan suhu bilik, kemudia boleh masuk peti sejuk bahagian bawah,
11. Boleh dimakan setelah puding cukup keras atau lebih kurang dalam setengah jam.
Kredit resepi : Rahimah Ahmad Akhirudin
Post a Comment