Resepi Udang masak Kari Hijau Thai |
Resepi Udang masak Kari Hijau Thai
Bahan pes kari hijau Thai.
(Bertanda * adalah bahan yang saya gunakan kerana kebetulan daun selasih, lengkuas dan kunyit habisss…)
Kesemua bahan pes dikisar halus kecuali sos ikan dan jus limau.
kebetulan hanya itu yang ada)
- 2-3 btg serai dihiris halus *
- 4-5 ulas bawang putih *
- 1-3 cili hijau (jika nk pedas, blh tmbh lagi) *
- 5-6 biji bawang merah *
- Halia sebesar ibu jari (dihiris) *
- 1/2 cawan daun ketumbar segar (dicincang kasar) *
- 1/2 cawan daun selasih segar (basil leaves)
- 1/2 sudu kecil serbuk ketumbar * –saya pakai ketumbar biji
- 1/2 sudu kecil serbuk jintan manis * –juga saya pakai jintan biji
- 1/2 sudu kecil serbuk lada putih
- 3 sudu besar sos ikan *
- 1 sudu kecil belacan *
- 1 sudu besar jus limau nipis / kasturi *
- 1 sudu kecil gula perang / gula biasa *
- 1/4 cawan santan kelapa *
- 1/2 – 1 inci kunyit hidup
- 1/2 inci – 1 inci lengkuas (dihiris)
Bahan-bahan lain,
- Daun limau purut
- Terung rembang
- Udang / ayam
- Santan
- Air suam / stok
Cara memasaknya
1. Tumis bahan pes sampai wangi dan sedikit garing. Masukkan udang dan santan, gaul rata. Jika kering tambahkan air sedikit. Kacau lagi.
2. Masukkan bahan lain iaitu terung rembang, daun limau purut dan santan serta air tambahan. Biarkan mereneh sehingga udang masak.
3. Seimbangkan rasa dengan sos ikan, air perahan limau nipis dan gula. Siap!
Post a Comment