Resepi Ikan Keli Masak Lemak
Posted by
hazanis
on
7:45 PM
in
Resepi Berkuah
Resepi Ikan Keli
Resepi Ikan Keli Masak Lemak
|
|
Resepi Ikan Keli Masak Lemak |
- 3 ekor ikan keli, dibasuh bersih dengan asam jawa dan limau lalu dibelah 3
- 3 ulas bawang putih
- 2 biji bawang merah
- Sedikit kunyit hidup, ditumbuk
- 8 biji cili padi, ditumbuk
- 3 biji ubi cekur, dibelah 4
- 7 helai daun cekur, dimayang halus.
- 200ml santan cair
- 50ml santan pekat
- Garam dan gula secukup rasa
- Dalam periuk, masukkan 3 sudu besar minyak dan panaskan atas api sederhana besar.
- Tumbuk halus bawang putih, bawang merah, cili padi dan ubi cekur.
- Masukkan sedikit air dan tumis bahan yang ditumbuk sehingga naik bau.
- Apabila bahan tumis sudah mendidih, masukkan santan cair.
- Masukkan daun cekur yang telah dimayang halus.
- Kacau dan masukkan ikan keli. Tutup periuk dan biarkan selama 15 hingga 20 minit.
- Masukkan santan pekat dan kacau selama 2 minit.
- Perasakan kuah dengan garam dan gula secukupnya.
Post a Comment