Resepi Daging Masak Lada Hitam |
Bahan-Bahan Resepi Daging Masak Lada Hitam
- 250gm daging batang pinang, separa masak
- 1 1/2 sudu besar kicap manis
- 1/2 sudu besar kicap masin
- 1 1/2 sudu besar lada hitam, ditumbuk kasar
- 2 ulas bawang putih, diracik
- 2 biji cili hijau, dihiris serong
- 2 sudu besar cili kisar
- 2 sudu besar jus limau nipis
- 1 biji lada benggala, dipotong dadu.
- 1 helai daun limau purut
Bahan Kisar
- 1 biji bawang besar
- 1 inci halia
- 1 biji bawang merah
Cara-Cara
- Sediakan bahan kisar. dan ketepikan.
- Masukkan minyak dan panaskan kuali pada suhu sederhana panas.
- Apabila minyak sudah panas, tumis cili kisar, bahan kisar dan lada hitam sehingga wangi.
- Kemudian, masukkan kicap, jus limau nipis dan daun limau. Biar bahan menumis sehingga menjadi sedikit kering.
- Masukkan air dan daging. Kacau rata.
- Masukkan lada hitam, lada benggala yang dipotong dadu dan masukkan sedikit air lagi.
- Perasa dengan garam dan gula secukup rasa sehingga daging betul-betul masak.
Post a Comment