RESEPI HOT!

Friday, June 12, 2020

Resepi Daging Masak Lada Hitam

Resepi Daging Masak Lada Hitam
Resepi Daging Masak Lada Hitam
Bahan-Bahan Resepi Daging Masak Lada Hitam
  • 250gm daging batang pinang, separa masak
  • 1 1/2 sudu besar kicap manis
  • 1/2 sudu besar kicap masin
  • 1 1/2 sudu besar lada hitam, ditumbuk kasar
  • 2 ulas bawang putih, diracik
  • 2 biji cili hijau, dihiris serong
  • 2 sudu besar cili kisar
  • 2 sudu besar jus limau nipis
  • 1 biji lada benggala, dipotong dadu.
  • 1 helai daun limau purut
Bahan Kisar
  • 1 biji bawang besar
  • 1 inci halia
  • 1 biji bawang merah
Cara-Cara
  1. Sediakan bahan kisar. dan ketepikan.
  2. Masukkan minyak dan panaskan kuali pada suhu sederhana panas.
  3. Apabila minyak sudah panas, tumis cili kisar, bahan kisar dan lada hitam sehingga wangi.
  4. Kemudian, masukkan kicap, jus limau nipis dan daun limau. Biar bahan menumis sehingga menjadi sedikit kering.
  5. Masukkan air dan daging. Kacau rata.
  6. Masukkan lada hitam, lada benggala yang dipotong dadu dan masukkan sedikit air lagi.
  7. Perasa dengan garam dan gula secukup rasa sehingga daging betul-betul masak.

Share this:

Post a Comment

 
Back To Top
Copyright © 2014 Resepi Mudah. Designed by OddThemes